Dezinfekcija ruku i pre i posle – workshopAutor Datum 15. decembra 2017.


Priče o higijeni ruku nikada dosta. Veliki broj zdravstvenih radnika smatra da su medicinske rukavice same po sebi dovoljna zaštita od prenošenja infekcija, i za pacijenta i za zdravstveno osoblje. Da to nije baš tako, na neophodnost dezinfikovanja ruku PRE i POSLE upotrebe rukavica upozoravaju i Svetska zdravstvena organizacija (WHO) i Semmelweis fondacija, kao i brojni instituti za javno zdravlje u svetu i kod nas.

U čemu je razlika, pokazali smo radionicom koju smo organizovali u saradnji sa našim partnerom iz projekta „Inovativne ordinacije“, specijalističkom ortodontskom ordinacijom „Ortis“.

Zaposleni u ordinaciji bili su više nego voljni da učestvuju u radionici kojom smo rušili mit o rukavicama kao apsolutnoj bezbednosti u radu sa pacijentima, kako bi mogli da im pruže maksimalno kvalitetnu i zdravstveno bezbednu uslugu, ali i zaštite sebe od potencijalnih infekcija.

 

 

Na osnovu testa koji smo napravili nakon kratkog predavanja, zaključak je samo jedan: bez obzira na upotrebu rukavica, ruke je neophodno dezinfikovati i pre njihovog stavljanja i nakon njihovog skidanja. Poštovati upozorenja relevantnih institucija, kao i propisane standarde i protokole znači osećati veću sigurnost i bezbednost u radu i za zdravstveno osoblje i za pacijente.

Comments are disabled.