O Higi(ja)eniAutor Datum 29. oktobra 2018.


Higijena – reč koju skoro svi izgovaramo kada želimo da govorimo o čistoći i urednosti kao preduslovima za zdravlje.

Ko se, zapravo, krije iza ove reči?

Jedna od, moglo bi se reći, najplemenitijih boginja grčke mitologije, Higija – boginja čistoće i zdravlja. Iako su joj i braća i sestre imali sposobnosti i veštine lečenja i isceljenja, Higija je bila ta koja je, kao slika savršenog zdravlja, bila glavni pomoćnik svome ocu, Eskulapu, bogu medicine. I njoj su se, jednako kao i njemu, klanjali u isceliteljskim hramovima – čuvenim asklepijonima – naročito u Epidaurusu i Pergamonu.

Higija se prikazuje sa posudom u ruci i zmijom koja, omotana oko njene ruke ili celog tela, pije vodu iz posude. Posuda i zmija predstavljaju zdravlje i večnost, a vremenom su postale prepoznatljiv simbol apoteka širom Evrope.

Kao personifikacija važnosti načina ishrane i održavanja čistoće za očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti, Higija se istovremeno i suprotstavlja Eskulapu i dopunjuje ga. Dok ćemo za Eskulapovim metodama posegnuti u trenucima kada nam je zdravlje već u krizi, prvo treba da učinimo sve što je u našoj moći da ga sačuvamo i unapredimo i time preveniramo bolest. Telo ima fascinantnu moć samoisceljenja ukoliko ga održavamo čistim i živimo u skladu sa zakonima prirode.

Slika: Higija – fragment sa slike „Medicina“ Gustava Klimta

Comments are disabled.